2012.02.20.

TÁMOP 3.1.5.

uj-magyarorszag-logo-esza    Fénykép0029

Iskolánk, a pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola (2013, Pomáz, Beniczky u. 53. tel, fax:+36/26/326-206) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség     által meghirdetett Pedagógusképzések a pedagógiai   kultúra korszerűsítésére, pedagógusok új szerepben (TÁMOP-3.1.5-09/A-1-2010-0029) pályázatán 2010 – 2012- ben két tanítónője szerzett új képesítést: egyikük gyógypedagógusként végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, másikuk pedig “Szocioterápiás eljárások az iskolai agresszió kezelésére” szakon az Eszterházy Károly Főiskolán, Egerben.

A képzés időszaka alatt már mindkét tanítónő alkalmazta új ismereteit tanítási órákon és tanórán kívüli foglalkozásokon is.

A képzés befejeztével iskolánkban bevezettük a gyógytestnevelést választható tárgyként, illetve elindítottuk a nevelési, fegyelmezési problémák, a konfliktushelyzetek kezelésére, az először 1994-ben Phoenixben bevezetett Arizona- programot.

Tanítónőink gyógytestnevelőként és konfliktus kezelő szakemberként segítik munkánkat. Mindketten több előadást, bemutatót tartottak a tantestületnek friss tanulmányaik alapján, folyamatos segítséget nyújtanak abban, hogy kollégáink alkalmazni tudjanak részleteket az általuk átadott ismeretekből.

Támogató, közreműködő szervezet:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség                         ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.           Cím: 1134 Budapest, Váci út 45. “C” épület
Levelezési cím: 1393 Budapest, Pf. 332.
E-mailnfu@nfu.gov.hu                                           E-mail: eutamogatas@esza.hu
Infovonal: 06 40 638-638 (474-9180)                     Tel: +361/273-4250
Honlap:www.nfu.hu                                                 Honlap: www.esza.hu

 nfulogo                    esza

Somlyainé Pataki Andrea

Tanulmányomat 2011. szeptemberében kezdtem Egerben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Pedagógiai és Tudástechnológiai Karán „Szocioterápiás eljárások és agressziókezelés az iskolában „  szakon.

Előző főiskolai tanulmányaimat Nyíregyházán és Debrecenben végeztem, de Eger város lenyűgöző történelmi és kulturális szépsége magával ragadó volt az első perctől kezdve. Az iskola épületei nagyon szépek, az Eszteházy Kastély jelenleg is felújítás alatt áll.

Az oktatók pozitív hozzáállása, nyitott szemléletmódja érdekessé és hasznossá teszi az oktatás színvonalát.

Idén júniusban államvizsgázok ebből az új, bár a pedagógusok szemszögéből régi problémákat felvető tantárgyból.

A jövőben remélem, a megszerzett tudást hasznosíthatom a munkám során, hiszen az általános iskolán kívül alapítványok és gyermekjóléti szolgálatok is igényt tartanak erre a képzettségre.

Mártonné Balla Erika

2010 őszén lehetőségem nyílt arra, hogy TÁMOP támogatással részt vegyek gyógytestnevelés szakirányú továbbképzésen. A képzést választását indokolja, hogy egyre nagyobb szükség van olyan szakemberekre, akik a pedagógusi tevékenység mellett képesek gyógytestnevelési feladatok ellátására, ugyanis országos statisztikai adatok és a helyi tapasztalatok is egyöntetűen bizonyítják, hogy egyre több megváltozott egészségi állapotú kisgyermek igényel speciális foglalkoztatást, a normál iskolai testnevelés mellett.

A képzés során nagyon sok és jól hasznosítható ismeretre tettünk szert, amit a későbbiekben a tanórákon, speciális foglalkozásokon, szabadidős és sport tevékenységek keretében is fel tudunk használni. A testnevelés órákon a speciális tartásjavító gyakorlatok, prevenciós, korrekciós gyakorlatok beépítésével lehetőség nyílik a tanulók integrált illetve differenciált foglalkoztatására, s ezzel az esélyegyenlőség megteremtésére. A speciális foglalkoztatásokon a helyesen megválasztott gyakorlatokkal a tanulók tartáshibáit elváltozásait korrigálni tudjuk, ezzel megelőzhetjük a felnőttkori egészségügyi problémák kialakulásának jelentős részét.

A képzés szervezője: Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar

Helye: Budapest, 1126 Budapest Kiss János altb. u. 40

umft      banner1