2018.09.19.

Leendő elsősöknek 2020.

Levél a leendő első osztályosok szüleinek

Kedves Szülők!

Sok szeretettel köszöntünk minden kedves érdeklődőt! Ebben az új, nem várt, rendkívüli helyzetben sem feledkeztünk meg kedves leendő kis elsőseinkről. Ugyanis lassan tavaszodik és elérkezik a beiratkozás ideje.

Kérem  fogadjanak szeretettel egy-két javaslatot arra vonatkozólag, hogyan tudják hasznunkra fordítani ezt az igencsak nehéz időszakot és felkészíteni gyermekeinket az iskolás időszakra.

Legfontosabb, hogy ne aggódjanak! A tapasztalat az, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak az új helyzethez, mint azt a szülők gondolnák. Ez igaz lesz majd akkor is amikor elkezdjük a tanévet.

Milyen praktikus ötletekkel szolgálhatunk? Összegyűjtöttünk néhányat, kérem szemezgessenek belőle bátran!

– Önállósodási törekvéseiket támogassuk.Pl.,öltözködés, öltözés terén,ruhák összehajtogatásánál, mosdóba járásnál stb.

– Ne írni és olvasni tanítsák őket, ez a tanítók dolga lesz. De színezzenek, rajzoljanak sokat, ha lehet együtt. Aki balkezes bal kézzel….. Nyírjanak, vágjanak ollóval, hogy tudják biztonsággal használni az eszközt. Erősítsük kis kéztőcsontocskáikat ezek általl.

-Tudjanak cipőt fűzni, masnit kötni.

– Nagyon fontos, hogy minél több fejlesztő játékot ismerjenek, ilyenek pl  a párkereső kártya játékok, memória játékok,kirakók, dominók, LEGO, puzzle és még sorolhatnánk.

– Itt álljon a legfontosabb javaslatunk! Halljanak  (és ne a tévén, interneten stb.-n keresztül) anyától, apától, nagyszülőtől, testvértől minnél több mesét, mondókát, éneket. Hiszen belső képi világa, fantáziája ettől fejlődik. A színes fantázia és a szókincs képezi a szóbeli és írásbeli kifejezőkészség alapját.

-Fontos tevékenység még, hogy számlálgassanak, csoportosítsanak különböző tárgyakat séta vagy játék vagy esetleg házi munka közben. (kisautó, építőkocka, bab stb.)

– A mozgás területén legyen biztos a kúszás, mászás, egyensúlyozás.

Az együtt tevékenykedések szorosabbá teszik gyermekeinkkel a kapcsolatot, ugyanakkor kiegyensúlyozott, biztos hátteret is adnak arra, hogy a nehézségeket könnyebben átvészeljék.

A gyermekek fél év alatt sokat változnak, fejlődnek, nőnek testben, lélekben és tudásban. Szeressék őket, de ne pátyolgassák. Óvják őket, de ne helyettük „dolgozzanak”, próbálják meg rendszerbe foglalni a mindennapjaikat. És sokat-sokat dicsérjék őket. Ugyanakkor erősítsék kudarctűrő képességüket is.

Amennyiben kérdéseik, problémájuk van vagy csak szívesen fogadnának még javaslatokat kérem forduljanak hozzánk bizalommal ! Az iskolai elérhetőségeken túl ezen az e-mail címen is kereshetnek: berentei.tiborne@gmail.com

Üdvözlettel: Berentei Tiborné, Eszter néni (leendő esős tanító néni)