2013.11.12.

György László

Dr. György László:

A nyelvtanulás két szempontból nagyon fontos. Egyrészt a légi közlekedés fejlődésének és a különböző kommunikációs eszközök és közösségi oldalak, úgy, mint a Facebook, a Skype, a Viber, vagy a WhatsApp elterjedésének köszönhetően ma már nincsenek fizikai és technikai korlátai a világ távoli, egzotikus pontjain élő emberek megismerésének. Egy-egy idegen nyelv, különösen az angol és a német elsajátításával az egész világ feltárul előttünk az élet megannyi csodájával. Egy séta ősszel a New York-i Central Parkban, kirándulás a Párizs melletti EuroDisneylandbe, vagy akár a kelet-ázsiai országok vagy Afrika gazdag élővilágának megismerése csupán álom marad nyelvismeret nélkül.
A másik szempont, hogy aki idegen nyelveket beszél, nagyobb valószínűséggel talál magának jól jövedelmező munkát. Aki nyelvtudásának köszönhetően részt tud venni a nemzetközi munkamegosztásban, hatalmas kinccsel rendelkezik. A közös munka alapja a kölcsönös bizalom. Hogyan lehetne megbízni abban, akivel nem értünk szót, mert nem egy nyelvet beszélünk? A német és osztrák munkaadók és üzleti partnerek nagyra értékelik, ha valaki beszéli a nyelvüket. Az angol pedig az üzleti élet alapvető nyelve a világban.
Jó-jó, most már tudjuk, hogy miért érdemes nyelveket tanulni, de mégis hogyan álljunk neki? Olyan fáradságos valamit megtanulni, és a nyelvtanuláshoz bizony magolni is kell. Meg kell tanulni a nyelvtant, bővíteni kell a szókincset. Ez elkerülhetetlen. Ehhez türelemre és kitartásra van szükség.
Igen ám, de a nyelvtanulásnak, és a nyelvgyakorlásnak számos izgalmas formája is létezik. Például én ma már csak eredeti nyelven szeretek filmeket nézni. Még akkor is, ha számomra ismeretlen a nyelv. Ilyen esetekben teszek rá angol, német vagy magyar feliratot, a lényeg, hogy olyat, amilyet megértek. A film üzenete, a színészek szándéka csak eredeti nyelven jön át teljesen. Így köszönnek vissza a filmből az ízek, az illatok és a színek. A másik játékos formája a nyelvtanulásnak a chatelés külföldi barátainkkal. Chatelés közben akarva akaratlanul is berögződnek azok a szavak, amelyeket gyakran használunk. Légy bátor és használd, amit megtanultál vagy éppen ne szégyellj szótárazni chatelés közben! Senkit nem fog zavarni a chaten, ha nem vagy tökéletes! Inkább tiszteletreméltónak fogják találni külföldi barátaid, hogy próbálkozol a nyelvükön.

György László