2018.08.27.

Hírek 2017/2018

2018. augusztus 22-től az iskola munkanapokon 8:00-13:00-ig nyitva tart.

Tanévnyitó és első tanítási nap 2018. szeptember 3. hétfő.

Tanszerlisták a 2018/2019. tanévre

1.a osztály Kata néni      1.b osztály Andi néni 
2.a osztály Vera néni      2.b osztály Csilla néni
3. osztály Eszter néni
4. osztály Ági néni

5. osztály          6. osztály          7. osztály          8. osztály

Gyermek- és egészségnap

btrhdr

Június 14-én az egész napos eső ellenére fergeteges hangulatú programban volt részünk. A tornateremben ugrálóvárakon csúsztak-másztak-estek-keltek gyermekeink, hatalmas foci darts-on mérték össze célzó- és foci tudásukat, egészséges életmódot célzó felvilágosításokon, méréseken vettek részt, felfedezhették, hogy milyen egy mentőautó belülről, mi mindennel van felszerelve és kik érkeznek, ha baj van.

Nemzetközi siker iskolánkban

A TIT Kossuth Klub Egyesület (Kossuth Klub Tehetségpont) és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány ebben a tanévben 23. alkalommal hirdette meg az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás-t (2018) a Nemzeti Tehetség Program keretében. A nagy hagyományú és szakmailag elismert Kárpát-medencei szervezésű tanulmányi versenyen 10-19 éves magyar anyanyelvű diákok indulhattak saját alkotásaikkal. Az alkotások a tehetséggondozó tanulmányi verseny pályázata keretében bármely tetszőleges természettudományi és/vagy műszaki-informatikai témakört érinthették. A versenyzők saját mérésein, kísérletein alapuló pályamunkák elsőbbséggel bírtak. A Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskolát Ruskovics Péter 7. osztályos tanuló képviselte „Robotvilág” c. pályaművével. Az OTTDK 2018 döntőjét május 4-én rendezték a Kossuth Klubban (Budapest VIII., Múzeum u. 7.). A pályaműveket elbíráló zsűriben neves tudósok, oktatók vettek részt. Három első helyezést adtak ki. Peti pályamunkájával első helyezést ért el, így részvételi lehetőséget kap a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) július 16-22. között (Gdynia – Gdańsk, Lengyelország) megrendezésre kerülő, Expo-Sciences Europe 2018 elnevezésű nemzetközi diákalkotó fesztiválra. A lengyelországi eseményen a világ szinte valamennyi országából közel 400 alkotó diákot várnak. Tekintettel arra, hogy Peti a XXIII. OTTDK döntőjébe is bejutott, így meghívást kapott a nemzetközi, infó-technológiai tematikájú, egyhetes tudományos nyári táborba, melyben térítésmentesen részt vehet. A tábor helyszíne a Vajdaságban lesz. A „Robotvilág” c. pályamű nyilvános bemutatására 2018. május 5., szombaton a Tudományfesztivál-on, (helyszín: Budapest,V. Madách I. tér), az YXPO keretében került sor, ez alkalommal ismertethettük az iskolában folyó alkotóköri tevékenységet is. Ruskovics Peti iskolánk Robotika szakkörének tagja. Szakkörünk – és iskolánk – történetében Ő az első, aki ilyen jelentős, nemzetközi szintű tudományos eredményt ért el alkotásával.  Alkotókörünk alaptevékenysége a környezetérzékeny kreativitáson alapuló alkotókedv fenntartása, makettek, modellek, robotok készítése. Alkotókör vezetője: Balázs Gyula szaktanár-ökodizájner. Tanár úr a XXIII. OTTDK-n (az Alkotókör fennállása óta immár másodszor) Tehetséggondozási nívódíjat kapott.

sárkánySárkányhajó

Iskolánk lelkes sportoló csapatai az idén is hajóba szálltak. A VIII. Szentendrei- Kalászi Sárkényhajó Viadalon tanulóink csapata korosztályukban a 2., szüleinkből és kollégáinkból álló felnőtt csapata pedig a 3. helyen végzett. Gratulálunk!

33729365_1862019447154701_576759351314743296_nHetedikesek osztálykiránduláson

Az idei tanévben hetedikeseink Boldogkőváralján és Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban kirándultak. A programban kulturális és szórakoztató programok egyaránt szerepeltek.

Családi nap

33516554_473653616388879_8629766973401595904_nMájus 26-án ismét összefogtunk szülők, gyermekek, pedagógusok, hogy iskolánkat szebbé varázsoljuk. Kertészkedtünk, takarítottunk, raklapokból színes padokat gyártottunk, előkészítettük a kültéri sakktábla helyét és mezítlábas taposóösvényt építettünk. Köszönjük minden szülőnek, gyereknek, nagyszülőnek, barátnak, családtagnak és kollégáinknak, hogy lelkesen, vidáman, szorgosan szépítgették iskolánkat a mai napon is!

34175715_1812278565496854_2297957964654313472_nAranyeső

Kis delfinjeink az egész éves kitartó munkájukért megkapták jól megérdemelt jutalmukat Andi nénitől, a pénteki úszás vezetőjétől. Gratulálunk!

Figyelem!    Étkezés igénylése a 2018/2019. tanévre

Tisztelt szülők! Pomáz Város Polgármesteri Hivatala a következő tanévre a tanulók étkezését a következő nyilatkozatok kitöltése, majd a hivatalhoz való eljuttatása után biztosítja. Kérjük, olvassák el az erről szóló tájékoztatót is!
A határidő szoros, a nyilatkozatokat 2018. május 31-ig fogadja a hivatal!

Tájékoztató          Nyilatkozat csekkes fizetéshez         Nyilatkozat átutalásos fizetéshez

ZÁNKA

Erzsébet tábor

Elindultak Erzsébet-táboraink. Elsőként az 5. osztályosok vettek részt háromnapos zánkai osztálykiránduláson. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, hiszen a szervezők sok programmal várták őket. Voltak kalandparkban, kézműveskedtek, bicikliztek és a bátrabbak fürödtek a Balatonban.

Színház Pomázon

IMG_20180518_102407Iskolánk alsó tagozatos diákjai 2018. május 18-án délelőtt a “Miénk a vár ” című mesét nézték meg a pomázi zeneiskola tanulóinak előadásában. A zenés, táncos darab nagy tetszést aratott a nézők körében. Az előadókat  többször is vastapssal hívta vissza a közönség. Köszönjük ezt az élményt a zeneiskolás diákoknak és felkészítő tanáraiknak.

OTTDK

Az OTTDK XIII. pályázaton Ruskovics Péter 7. osztályos tanulónk megosztott első helyezést ért el robotika kategóriában. A Kárpát- medencei magyar diákokat fogja képviselni Lengyelországban, ahol német nyelven fogja bemutatni fejlesztését és az iskolánkban működő alkotókört. Ezen kívül a „Jövő utcájában” és az őszi „Kutatók éjszakáján” képviseli majd iskolánkat. Büszkék vagyunk Petire!

EmmaOrszágos német verseny

Lévai Emma 5. osztályos tanulónk eljutott a német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny országos fordulójába. Erich Kästner Das verhexte Telefon című versét adta elő, az iskola hírnevét öregbítve. Büszkék vagyunk Emmára, és arra, hogy a német nyelv területén tanulóink az ország legjobbjai között vannak.

nemzetiségiDunakanyar fesztivál

Huszonötödik alkalommal rendezte meg a Pomázi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és a Pomázi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Dunakanyar fesztivált, melyen iskolánk évek óta szerepel. Idén néptánccsoportunk volt jelen és adta elő műsorát, amit a nézők szeretettel fogadtak.

Természettudomány másképp

Az Öveges Program keretén belül lehetőség nyílt az iskolánk tehetséges tanulóinak arra, hogy a Móricz Zsigmond Gimnázium új laboratóriumában modern, fejlett körülmények között vegyenek részt kémiai kísérleteken. A természettudományos laboratórium a legmodernebb eszközökkel (digitális mikroszkópok, mérőműszerek, informatikai-és kísérleti eszközök) van felszerelve, mely még könnyebbé és látványosabbá teszi a természettudományos oktatást.

kutyam

Összefogás az állatokért

Az idei tanévben is gyűjtést szerveztünk a Pomázi Kutyamenhely kis lakóinak. A családoktól számos adomány érkezett, amit Trakperger Andi néni és a legtöbbet gyűjtő gyerekek vittek el a gazdikra váró állatoknak. Szeretetből gyűjtötték, boldogan vitték és vidám percekkel gazdagodva tértek vissza a pomázi kutyamenhelyről kis küldötteink. Köszönjük a családoknak és Andi néninek!
Április 27-én Iskolánk néptánccsoportja is szerepelt a mai Pomázi Ifi Állatvédők által szervezett Jótékonysági esten a Pomázi Művelődési Házban. Köszönjük a lányoknak a nagyszerű fellépést és Anett néninek a felkészítést!

Fenntarthatósági témahét

fenn20182016 óta minden évben megrendezésre kerül hazánkban a Fenntarthatósági Témahét. Célja, hogy a diákok figyelmét koncentráltan ráirányítsuk a fenntarthatóság fontosságára, az ő személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért. Iskolánk is csatlakozott a programhoz, ennek keretében mozgó planetárium előadásait tekinthették meg diákjaink a Föld múltjáról, jelenéről és jövőjéről, iskolánk udvarán nagytakarítást rendeztünk minden diák részvételével, papírgyűjtést szerveztünk, amin egy hatalmas konténer szelektíven gyűjtött papírt gyűjtöttünk, felső tagozatosainkkal pedig kiszámítottuk ökológiai lábnyomunk nagyságát, miközben arról tájékozódtunk, hogy hogyan tudunk mi is hozzájárulni ahhoz, hogy még hosszú ideig élhető Föld legyen az otthonunk.

Városi népdaléneklési verseny

énekmÁprilis 25-én sikeresen szerepeltek tanulóink a városi népdaléneklési versenyen.
Három ezüst és egy bronz minősítést szereztünk.
Ezüst minősítést kaptak:Tary Béni, Ruthard Roland és Varga Zsombor, akik katonadalokat énekeltek, ezüstöt kaptak: Neumark Dóra, Türk Evelin,Lévai Emma, akik természetről szóló népdalokat énekeltek. Szintén ezüst minősítést kapott Simon Szonja, Gelu Zsófia, Nagygyörgy Bianka.
Bronz minősítést szerzett a Csipkefa népdalkör, akik gyermekjátékdalokat énekeltek. Tagjai: Gelu Zsófia,Simon Szonja, Nagy Petra, Debreceni Bianka, Toldi Tímea, Nagygyörgy Bianka.
Minden szereplőnek gratulálunk és köszönjük szépen felkészítőjük, Kata néni munkáját!

rajzRajzpályázat

Iskolánk környékén és udvarán való biztonságos közlekedésről szóló rajzpályázatra számos, szebbnél szebb pályamű érkezett. A legtöbb rajzot készítő osztályok labdát, minden résztvevő emléklapot, a helyezettek pedig jutalmat vehettek át ma a reggeli sorakozónál! Gratulálunk!

Városi versmondó verseny

városi versmondóÁprilis 13-án diákjaink városi megmérettetésen szerepeltek a Mátyás suliban. Mindannyian nagyon szépen szavaltak az erős mezőnyben. Évfolyamukon az alsó tagozatosok közül Tar Bulcsú 1., Ruskovics Patrik 2., Császár Ráhel 3. helyezést, a felsősök közül Türk Evelin 1., Buczkó Eszter 2., Dienes Donát 2. helyezést értek el. A verseny minden indulójának szívből gratulálunk!

30738996_10155823300637659_1103795492581539840_nDigitális témahét

A digitális témahét keretében április 12-én hetedikeseinkkel és nyolcadikosainkkal a Szentendrei Rendőrkapitányságon jártunk, ahol az internetes zaklatással és az online bűncselekményekkel kapcsolatos érdekes és tanulságos csapatjátékot játszottunk. Ezen a héten az iskolában a 2-8. évfolyamokon a biztonságos internethasználattal kapcsolatos foglalkozásokat tartottunk, ami időszerű, aktuális témának bizonyult. A foglalkozások és az ezzel kapcsolatos feladatok mind a gyerekek, mind a pedagógusok körében sikert arattak.

Beiratkozás

További információk ITT>>

Tavaszi nyílt nap iskolánkban

Nyílt nap ápr alsó

Nyílt nap ápr felső

alsós versmondóAlsós versmondó verseny

Ebben az évben is nagyon színvonalas irodalmi délelőttön vehettünk részt, diákjaink elszavalhatták választott versüket. Szívből gratulálunk mindenkinek!

elem

felsos_nemetFelsős nemzetiségi vers- és prózamondó verseny

2018. márc. 28., Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár/Werischwar
Az alsós megmérettetés folytatásaként a szünet előtti utolsó délutánon felsős diákjaink is versenybe szálltak! Sarkadi Tímea (5.a, Polyák Mária) ügyes, mosolygós szereplő volt. Buczkó Eszter (7.a, Becze Ákosné, Balog Ilona Katalin) a területi meghallgatáson ezüst minősítést kapott, de csak az arany jutott tovább.
Lévai Emma (5.a, Polyák Mária) figyelemre méltó teljesítményét igen pozitívan fogadta a zsűri: a „területi” versenyen továbbjutott a „megyei” fordulóba, így neki kétszer drukkoltunk! Gratulálunk a kiváló teljesítményhez, Emma két diáktársával holtversenyben első helyen végezve, iskolánk színeiben az országos döntő, a Landesfinale versenyzője!
Köszönjük szépen a kísérő szülők (Lévainé Erika, Buczkóné) és tanárok (Becze Eva, Balog Ilona Katalin, Polyák Mária) áldozatos munkáját, a gyerekek szállítását, valamint a PNNÖ támogatását!

nyuszikupa

Húsvéti programok

A közelgő ünnep alkalmával megrendeztük hagyományos Nyuszi Kupáinkat és megtartottuk a hagyományos tojásvadászatot. A tojásvadászaton a legsikeresebb alsós vadászcsapat a 4. osztály, a felsősök közül pedig a 6. osztály lett. Az alsós Nyuszi Kupát a 3. osztály nyerte, a felsőst pedig a 7. osztály. Minden csapat ügyesen játszott a vidám kupa alatt. Gratulálunk! A tojásvadászokat és a nyuszikat oklevéllel és kis csokifigurákkal jutalmazta a DÖK. Köszönjük Trakpergerné Gácsi Andrea DÖK támogató tanárnőnek a programok szervezését!

Amatőr járási úszóverseny

Rákóczi úszóKis delfineink a Szentendrei Rákóczi suliban a Nyuszi Kupa elnevezésű járási amatőr úszóversenyen vetélkedtek március 24-én, szombaton, Trakperger Andi néni kíséretében. Gratulálunk a verseny minden résztvevőjének, Farcas Florinnak, Gelu Zsófiának, Solymosi Gergőnek, Szeitl Mártonnak (4. osztályosok) és Nagy-Megyeri Viktóriának, Nagy-Megyeri Annának és Bagin Hannának (1.a osztályosok), nagyon ügyesek voltak! A bajnokságon Nagy-Megyeri Viktória 1., Nagy-Megyeri Anna pedig 3. helyezést ért el! Gratulálunk!

Csokigyár látogatás

csokigyárDiákjainkkal látogatást tettünk a Bonbonetti Csokoládégyárba, ahol változatos előadások és vetítés formájában ismerkedhettünk a csokoládé történetével, gyártásának folyamatával. A program zárásaként rövid látogatást tehettünk a gyárba is, élőben láthattuk a filmbeli érdekességeket. Tudták, hogy a csokoládégyár termelő részlegébe való belépéshez majdnem úgy be kell öltözni és be kell mosakodni, mint egy orvosnak?

víz világnapjaA víz világnapja

A Víz világnapja alkalmából Gyula bácsi csodái színesítették az osztályok szüneteit, amikor is arról beszélgettek, hogy miként óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül a Föld vízkészletét.

Rendhagyó honismeret óra

honismeret óraAz iskola 1.b osztálya, valamint meghívott vendégeink: Vicsiné Margit néni, Szabóné Lujzi néni és unokatestvére, Marika néni, Lujzi néni unokája, Melcher Doris, és  telefonon Anton Plank (mindenki Toncsi bácsija) részvételével különleges német honismeret órát tartott Polyák Mária tanárnő. A foglalkozás célja a német kultúra, történelem továbbadása, a hagyományok ápolása és megőrzése. A beszélgetés először kicsit visszafogottan, majd egyre fesztelenebbül zajlott. Vendégeink őszintén, a gyerekek számára érthetően válaszoltak, türelemmel meghallgatva azok további kérdéseit, megjegyzéseit. Mind a gyerekek, mind a vendégek örömmel beszélgettek, a személyes kommunikáció során testközelbe hozva a tananyagot. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a program megvalósításában! Reméljük, lesz még alkalom a találkozásra!

Március 15-i emlékséta

márc15_séta5. osztályosaink Polyák Mária osztályfőnökkel és Mesics Zsuzsa történelem tanárnővel budapesti körsétán emlékeztek. Az osztályfőnöknő szavaival elmesélve: Budapesten a kis várbuszról az Országos Levéltárnál kiszállva, rövid séta után első állomásunk, Kossuth és Táncsics börtöne előtt álltunk. Zsuzsa, történelem szakos lévén, innét kezdve minden állomásnál néhány szóval, újságcikk-részlettel utalt annak jelentőségére. Benéztünk a Hilton Szálló Dominikánus Udvarába, a Mátyás Templom előtt néhányan karjukra vették Jenőt, a vándorsolymot és megnézték a Halászbástya Braille-makettjét. Itt ismét várbuszra szálltunk, hogy az Alagútnál megnézzük a 0 km kövét. A Lánchídon átsétálva a József nádor téren megnéztük fővárosunk egyik legöregebb akácfáját. Innét mentünk a gyerekek vezetésével a Vörösmarty téren keresztül a Pilvax közbe, második állomásunk, az egykori Pilvax Kávéház helyéhez ( ma hotel és étterem, emlékek nélkül, benne csak egy márványtábla és a név utal a múltra). A Kossuth Lajos utcában, közel az Astoria Szállóhoz, találtuk meg az egykori Landerer-Heckenast Nyomda emléktábláját. Utunkat villamossal folytatva a Kálvin térre értünk. Negyedik állomásunknál, a Nemzeti Múzeumnál is megemlékeztünk a múltról, bár a Múzeumkertben nem érződött az ünnepi hangulat – pillanatnyilag jórészt munkaterület. Emléksétánk itt véget ért. Bár alaposan elfáradtunk, de mindenki nagyon jól érezte magát, sokat láttunk, tanultunk.

Tarka- barka daloskönyv

Az Izbégi Általános Iskola kistérségi rajzversenyén diákjaink, Jákli Sarolta 1.b (Miskolczi András), Kassai Angéla és Almási Dorina 7.o. (Szabó Éva) az idei évben is kiválóan szerepeltek. Gratulálunk!

Ovisok a suliban

Március 7-én, szerdán ismét iskolánkba látogattak a Mesevölgyi óvodások nagycsoportosai. Iskolánk tornaterembe voltak meghívva macivadászatra. Nagy szeretettel várta őket a 2. osztály Beleki Andi nénivel és Eszter nénivel. Az együtt töltött idő nagyon jól telt, hiszen dombmászás és csúszás, barlang kutatás, folyó átúszás valamint veszélyes mocsár járás előzte meg a kimerítő vadászatot. Végül Trakperger Andi nénivel sétáltak a kis vadászok, megnézték a kenyérsütő kemencét, a Tesla-termet, a kastélykerti hatalmas madáretetőt, a folyosói akváriumban úszkáló a halacskáinkat. Sok szeretettel várjuk őket vissza!

német alsósAlsó tagozatos
nemzetiségi vers-és prózamondó verseny

Idén a területi/megyei versenyt Budaörsön rendezték. Dícséret illeti az összes versenyzőt, Jánosi Liána Ildikót 1.b, Bagin Hannát 1.a, Lévai Leventét 3.a, Simon Szonját 3.a. Az igen erős mezőnyben minden kis tanulónk nagyon szépen helyt állt. Gratulálunk nekik! Köszönet a szülők és tanárok áldozatos munkájáért!

Ovisok a suliban

WP_20180228_10_41_37_ProFebruár 29-én a Mesedombi Óvoda iskolába készülő kispajtásait látta vendégül iskolánk 3. és 4. osztálya. A tornacsarnokban közös bemelegítéssel kezdtük a foglalkozást. Körjátékot,  majd sor-és váltóversenyt játszottunk. Vidám és jó hangulatban gyorsan eltelt az idő. Búcsúzáskor megajándékoztuk az ovisokat a tanulóink által készített rajzokkal. Öltünk, hogy együtt tölthettük ezt az órát  és máskor is szívesen látjuk vendégül őket.

Farsangi mulatság

FarsangFebruár 9-én farsangi mulatságot tartottunk. A hangulatot fokozták az ötletes jelmezek, a jelmezes felvonulás, a zsákbamacska, a hagyományos és a tortatombola, valamint  színházi előadás is. Köszönjük minden közreműködőnek, diáknak, szülőnek, nagyszülőnek, pedagógusnak a hozzájárulást, segítséget!

Téli hóka- móka

hokamoka

Hóka- Móka buli volt hétvégén leendő elsőseinknek. A következő foglalkozás időpontja február 17. szombat, 9:00-11:00.

Magyar kultúra napja

Január huszonnegyedikén a Magyar kultúra napja alkalmából a 2. és a 6.osztályos tanulóink a  Magyar Televízió és Rádió Látogatóközpontjában voltak egy szervezett tanulmányi kirándulás alkalmából. Idegenvezetés által nyerhettünk betekintést a televíziózás történetébe. Először egy kis összefoglaló videofilmet néztünk meg  előzetesként. Ezután közelről bepillanthattunk az M4 Sportcsatorna stúdiójába, ahol egész nap sportműsorokat gyártanak. Láttuk a nagy, több méteres TV macit és az Ő szobáját is. Előtte a Süsü sárkányt köszöntöttük, majd pedig a Jelmeztárban csodálhattuk meg a TV műsorokban, színházi előadások alkalmával hordott ruhákat. Az utolsó program hozta az izgalmakat a gyerekeknek, hiszen átélhették, hogy milyen a TV-ben szerepelni. Kipróbálták a kamerák előtt a súgógépes  olvasást, majd megjósolták az időjárást. Az iskolába nagy élményekkel tértünk vissza. Trakpergerné Gácsi Andrea szervező

Januári korcsolyázás

kori jan19

Trakperger Andi néni csapatával
újra a jégpályán!

Karácsony Múzeum

Karácsony MúzeumKis csapatunk látogatást tett Szentendrén Trakperger Andi néni vezetésével a Karácsony Múzeumban, aminek a Hubay Ház ad otthont. Légies balerinák, áttetsző csipkék, csillogó cseh üvegdíszek,  leheletvékony csüngők, bohókásan kanyargó  girlandok, nagy orrú, nagy sapkájú apró manók, pimasz koboldok és dámák, tündérek, Mikulás figurák, kukorica csuhé alakok és különböző betlehemek ejtettek ámulatba minket minden szegletben.

Kori_dec

Korcsolyáztunk!

December 15-én, pénteken is mozgásban maradt kis csapatunk! Ha nehezen is, de sikerült megállnunk a jégen! Január 19-én, pénteken viszi újra Trakperger Andi néni jégre a bátor csúszkálókat.

Mikulás a kapuban

Mikulás a kapubanDecember 6.-án nagy izgalommal várták a gyerekek a diákönkormányzat által meghívott Mikulást. Minden évben, hagyományt teremtve, az iskola mindkét bejáratánál egy-egy Mikulás várja és szaloncukorral köszönti az iskolánkba érkező kicsiket és nagyokat, ez mindenkinek mosolyt csal az arcára és egyben gondoskodott arról, hogy a nap vidáman induljon. A Mikulás szerepében az Stölcz Krisztófernek illetve Mitterman Balázsnak, a krampusz szerepében pedig Horendzsák Beninek köszönet!

Mikulás kupák

alsós mikulás kupaDecember 4-én és 6-án került sor a felsős és alsós Mikulás kupák megrendezésére. Minden osztály képviseltette magát. A versenyfeladatok igen változatosak voltak. Végrehajtásuk leleményességet,ügyességet és legfőképpen gyorsaságot igényelt a kis sportolóktól. A  szurkolótáborok az egész verseny ideje alatt hangosan biztatták csapatukat. A versenyzők az oklevelek mellett csokimikulásokkal, a szurkolók pedig szaloncukrokkal térhettek vissza az osztálytermeikbe.

Adventi barkácsdélután

adventi barkácsdélutánNovember 30-án adventi barkácsdélutánt tartottunk az SZMK szervezésében. A kézműves kuckók vezetői lelkes szülők, nagyszülők és kollégák voltak. A gyerekek boldogan térhettek haza a szebbnél szebb saját készítésű díszekkel, ajándékokkal. Köszönjük szépen a szervezőknek és a segítőknek!

Látogatás a Nemzeti Múzeumban

PM_NemzetiMúzeumA belépés után egyből a tudományos konferencia egyik kiállítóját, a Tripont.hu cég kiállított gépeit tekintettük meg, előzetese egyeztetés alapján már vártak ránk.
Különleges volt munka közben látni a Treventus könyvszkennelőt, kipróbálni a ihetetlen felbontású fényképezőgép készítette fotó nagyígatását, az könyvtár kezelőprogramját, a régi 3D-s képnézegetőt. A program végén Peti Péter úr, a cégvezető, csoportképet készített rólunk egy csúcsteljesítményű, speciális elemekből összeillesztett kamerával. Ezután két állandó kiállítást tekintettünk meg 3 csoportra oszolva: II. Rákóczi Ferenctől napjainkig és a régészeti kiállítást, amiken Zsuzsa néni kalauzolta a gyerekeket. Résztvevői iskolánkból: az 5.a osztály tanulói, Buczkó Eszter, Ruskovics Péter, Vaszi László valamint Mesics Zsuzsanna, Beleki Andrea, Polyák Mária.

PM_KávaMűhelyKáva Kulturális Műhely drámapedagógiai foglalkozása

A két hivatásos színész, Kardos János és Bori Viktor egy kedélyes bemutatkozó-kör után máris egy bevezető jeleneten keresztül gondolkodásra késztette a gyerekeket. A megkezdett történet továbbgondolása csoportokban történt, 3 különböző végkifejlettel. Az alaptéma közös volt: Botond, a zsarnok osztálytárs sanyargató, megalázó viselkedése és Áron, a megalázott osztálytárs tűrése. A történet értékelésekor a gyerekek az osztálytársak és szülők segítségét, valamint Áron személyiségének változását tették szükségessé a megoldáshoz.

Városi prózamondó verseny a Mátyásban

Városi prózamondóIskolánk 3.,4.,5. és 6. osztályos diákjai mesékkel-mondákkal készültek a vetélkedőre. A rendezvénnyel a 75 éve elhunyt Móricz Zsigmond előtt tisztelegtek a szervezők és a diákok november 17-én.  A versenyen sok magas színvonalon előadott, megható vagy épp humoros történetet hallgathattunk végig. Voltak kevésbé felkészült versenyzők is. A zsűri bölcs döntést hozott, reálisan ítélte meg a teljesítményeket. Kiemelte a jó szövegválasztás és a pontos szövegtudás fontosságát. Három tanulónk ért el helyezést. Ruskovics Patrik (3.osztály), Horváth Ilona Alexandra(5.osztály) és Lugosi Tímea(6.osztály) 3.helyezettek lettek évfolyamaikban. Gratulálunk a szép eredményekhez!

Tesla terem átadó és autó bemutató

átadóAz 1881-82 között településünkön élő szerb származású tudós, Nikola Tesla emlékének adózva új természettudományos tantermünket Tesla-teremnek neveztük el.  Az ünnepélyes megnyitóra sok vendég érkezett. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, a szerb és a horvát nagykövetség képviselői, a Váci tankerület igazgatója és munkatársai, városunk polgármestere, a nemzetiségi önkormányzatok elnökei, a társintézmények vezetői, a képviselőtestület tagjai és még sok kedves vendég. A nyitó előadást államtikár úr tartotta a modern elektromos autókról. Pomáz és Tesla kapcsolatáról dr. Golub Iván beszélt, a Tesla-installációt pedig Gályász Attila festőművész mutatta be. Ezután következtek a tanulók tudományos bemutatói. A terem célja, hogy a gyerekekhez közelebb hozza a természettudományokat, ami elengedhetetlen a 21. században. A megnyitót nagy sikerű Tesla autó bemutató követte az iskola udvarán. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki segítségünkre volt a rendezvény megvalósításában!

isiNyílt nap november 22.

Tisztelt érdeklődők!
November 22-én nyílt napot tartunk, látogatható óráink rendjét ITT olvashatják>>>>
Mindenkit szeretettel várunk!

Tesla autó bemutató a suliban

Tesla autó2017. november 17-én, pénteken (Tesla természettudományos szaktantermünk zárt körű, ünnepélyes megnyitója után) 15:30-tól nyilvános Tesla autó bemutató lesz a Pomázi Német Nemzetiségi Általános Iskola hátsó udvarán. Mindenkit szeretettel várunk!

Legyen a zene mindenkié!

KodályA Teleki-Wattay Művészeti Iskola Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50.évfordulójára emlékezve játékos-műveltségi vetélkedőt hirdetett Pomáz általános iskolái között.
Iskolánkból 6 fő készült fel a megmérettetésre. A csapat tagjai Buczkó Eszter, Koch Lili, Neumark Dóra, Türk Evelin, Lévai Emma és Beleki Boldizsár voltak. Különböző helyszíneken, állomásokon fogadták a gyerekeket a pedagógusok.
Volt zenefelismerés, activity, puzzle, keresztrejtvény, totó és népdaléneklés. Tanulóink ügyesen helytálltak, a nagyon szoros versenyen harmadik helyezést értek el.
A mezőny legjobb népdaléneklői a mieink voltak – ahogy ezt a zeneiskola igazgatónője az eredményhirdetéskor kiemelte. Kedves ajándékokkal és az izgalmas, jó hangulatú verseny élményétől feldobódva érkeztek vissza a gyerekek az iskolába.
A versenyre Mesics Zsuzsanna tanárnő készítette fel a diákokat.

Ebédbefizetés  2017. december hónapra a Polgármesteri Hivatalban:

ebéd


november 15. szerda              09:00-11:30 és 13:00– 16:00.

november 22. szerda              09:00-11:30 és 13:00– 16:00.

Kérjük olvassák el a Polgármesteri Hivatal tájékoztatóját!

Készpénzes fizetés helyett itt a csekk!! Kérjük, a tájékoztatót olvassák el ITT!!!!!

Márton napi lampionos felvonulás

LampionMÁRTON NAPI ÜNNEPSÉGÜNKET 2017. november 10-én 17.00-kor kezdjük a római katolikus templomban ( a Zeneiskola bejáratánál). Innét indul a kis műsor után, kb. 17.20-kor lampionos felvonulásunk az iskolába. Megfelelő időjárás esetén a süteményeken kívül Márton – napi tűz is várja az odaérkezőket.
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, leendő elsőseinket is !!!

Az ünnep reggelén iskolánkba látogatott a Tesla terem megtekintésére a horvát nagykövet úr, így részt tudott venni reggeli Szt. Márton tűzzománc képünk avatásán, és meghallgatta
kis énekünket. Maga az ünnepség 17 órakor kezdődött a katolikus templomban. Először igazgatónőnk köszöntötte az ünneplőket, majd Erdődi Ferenc plébános úr osztotta meg velünk Szent Mártonnal kapcsolatos gondolatait. Beleki Andrea és Gerberné M. Katalin betanításában a 3. osztályosok német nyelven elevenítették fel Márton találkozását a koldussal, majd további, e naphoz kötődő megfigyelések, szokások hangzottak el. Szokás szerint dallal köszöntöttük a Mártonokat, és elmondtuk együtt a Miatyánkot. Ezután a Fórizs család lovas kíséretével elindult a menet a Pomázi Német Nemzetiségi Iskola felé, a lampionok és rendőrök világítottak a sötétben, daltól volt hangos az utca. Az iskola udvarán tábortűz (a Horváth-család ajándéka), finom sütemények valamint forró tea várta a felvonulókat (25 liter nem volt elég!). A rendezvényre elfogadta meghívásunk és megtisztelte jelenlétével: a PNNÖ elnöke, PNKE elnöke és néhány tagja. Kb. 150-200 ember ünnepelt együtt!

Egészséges életmód verseny

A pomázi védőnők szervezésében idén is vetélkedtek a város  a 6- 7. évfolyamos tanulói. A verseny házigazda szerepét idén a Sashegyi iskola vállalta fel.
A versenyszámok igen érdekesek voltak,  kollektív munkát igényeltek a versenyzők részéről. Iskolánk két csapattal vett részt eme megmérettetésen. A 6. osztályból Malárik János, Neumark Dóra és Tomcsányi Martin indult, míg a 7. osztályból Buczkó Eszter, Balogh Amanda, Kassai Angála és Horváth Alexandra képviselt minket. Hatodikosaink a 9.  míg hetedikeseink a 4. helyen végeztek. Gratulálunk a versenyzőinknek illetve köszönet a szervezőknek a színvonalas munkájukért!

Rajzpályázat

2017. október 24. A Takarékossági Világnap alkalmából a diákönkormányzat rajzpályázatott hirdetett iskolánk tanulói számára. A beérkezett pályaműveket  külön- külön, alsó és felső tagozatonként bíráltuk el. A nyertes rajzokat a ,,D” épület első, míg a többi , a pályázatra beküldött, de nem díjazott alkotásokat pedig a második lépcsőforduló faliújságjára állítottuk ki. Helyezettek:
Alsó tagoza:I. Jákli Sarolta és Kovács Kada 1.b, II. Solymosi Gergő, Nagygyörgy Bianka és Lévai Levente 3.a, III. Bagin Hanna és  Márien Emese 1.a, Jánosi Liána 1.b Felső tagozat: I. Lévai Emma 5.a,  II. Dienes Donát és Stölcz Krisztófer 8.a
Gratulálunk a helyezetteknek!


HáryBudapesti Bábszínházban voltak az alsósok

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon iskolánk alsó tagozatos tanulói a Budapesti Bábszínházban voltak.
Kodály Zoltán daljátékát, a Háry Jánost néztük meg, amelyet a Kodály-év kapcsán tűzte ismét repertoárjára a színház. Kilencven tanuló és nyolc pedagógus nézte érdeklődéssel a két felvonásos darabot, melynek szép bábjait Bródy Vera tervezte. Háry János négy kalandját különleges színpadi megoldások tárták a szemünk elé, nem beszélve a zenei élményről, amelyet Kodály dalai nyújtottak.
A bábszínház ingyen bacsájtotta a rendelkezésünkre az emeletes buszt, amellyel szállítottak bennünket az előadásra és vissza.  Köszönjük a színház vezetésének!
Élményekkel gazdagon tértünk vissza az iskolába.

Ovisok vendégségben

Ovisszerda2A héten a Napsugár óvoda nagycsoportosait vártuk szeretettel iskolánkba egy izgalmas macivadászatra, ahol a 2. osztályosok, Andi néni és Eszter néni segített a kalandozásban. A foglalkozás alkalmával remek lehetőség nyílt arra, hogy a kis ovisok elképzeljék milyen iskolásnak lenni, egy kicsit közelebbi ismeretséget köthettek az iskolás gyerekekkel, a tanító nénikkel. Köszönjük az óvónénik lelkes közreműködését!

IMG_0907

Játszótér

A SZMK szervezésében 2017. október 21-én lelkes szülők lefestették játszóterünk elemeit. Köszönjük!

P1090912Hársfát kaptunk ajándékba

Az idei tanévben  továbbtanuló diákunk, Bardócz Csenge Dóra és szülei nagyon szép búcsúajándékkal leptek meg minket, iskolánk udvarára egy hársfát ültettek. Köszönjük szépen!

Erdélyben jártunk

Erdély 2

A Határtalanul pályázat keretében történt erdélyi utazásról szóló beszámolót elolvashatják    ITT>>

Aradi vértanúkra emlékeztünk

P10907952017. október 6-án délelőtt a felsősök közül kiválasztatott tanulóink megemlékeztek a tizenhárom aradi vértanúról. A műsorban versekkel, életrajzi utalásokkal és szívhezszóló zenével szerettük volna tudatosítani a gyerekekkel, hogy bár a szabadság ma természetes állapot számunkra, de rengeteg derék ember, jó hazafi, szerető férj és édesapa áldozta fel életét történelmünk folyamán, hogy mi ezt élvezhessük. Legyünk méltóak a mártír tábornokok emlékéhez! A felkészítő Mesics Zsuzsanna tanárnő volt.

Ovisok az isiben

2017. október 11-én délelőtt a Mesedombi óvodások 23 iskolába készülő gyermeke látogatott el hozzánk az iskolába 3 óvó néni kíséretében. A megérkezés után megmutattuk a vendégeknek az új kemencénket, az előkertben a meteorológiai állomást és a madáretetőt és itatót. A séta után a tornacsarnokban folytattuk a foglalkozást. Kata néni őszi játékokat tanított a kicsiknek, Erika néni pedig sorversenyt rendezett nekik. Búcsúzáskor megajándékoztuk a leendő elsősöket egy kis foglalkoztató füzettel és Gyula bácsi vezetésével- újrahasznosított anyagból készült – repülőkkel és pillangókkal. Mindenki nagyon jól érezte magát. Máskor is szívesen látjuk az ovisokat és óvó nénijeiket!

Ebédbefizetés  2017. november hónapra a Polgármesteri Hivatalban:

ebéd


október 18. szerda              09:00-11:30 és 13:00– 16:00.

október 25. szerda              09:00-11:30 és 13:00– 16:00.

Kérjük olvassák el a Polgármesteri Hivatal tájékoztatóját!

Állatok világnapja

MadáretetőIdén az állatok világnapja alkalmából gyűjtést szervezünk saját kis állatkáink téli táplálására. Iskolánk kertjében a kerti tóban, a főépület folyosóján pedig az akváriumunkban élő díszhalak száraz haleledelt, a kastélykertben felállított hatalmas madáretetőnk téli vendégei pedig madáreledelt várnak a szűkösebb hónapokra. Az eledeleket október 4-én reggel 7:45-kor veszi át minden osztálytól Gyula bácsi, az állatkák hű gondozója. Kérünk mindenkit, hogy adományaikat október 3-ig juttassák el az osztályokba! Köszönjük!

Pomáz napjaPomáz napja

Szeptember 23-án jó hangulatú városnapon vettünk részt gyerekek, szülők, rokonok, barátok  és az iskola dolgozói. Még a hűvös, esős időjárás sem vette el jókedvünket, játszottunk, kézműveskedtünk, játszottunk, főztünk, ettünk, ismerkedtünk, beszélgettünk. Köszönjük minden résztvevőnek a lelkes munkát és a jó hangulatot!

21979550_1622760014454742_699893880_nPénteki úszás

Szeptember 22-én elindult a pénteki úszás Trakperger Andi nénivel. Az első alkalommal 51 kis delfin csobbant a Szentendrei Katonai Főiskola uszodájának vízébe! A csoport péntekenként 3/4 2-kor indul külön busszal az iskola előtti buszmegállóból, 1/4 5-1/2 5 között érkezik vissza iskolánk udvarára. A gyerekeket Móricz Vera és Tóth Beáta kísérik.

Erntedankfest

Erntedankfest2017. szeptember 18-án kezdetét vette az őszi betakarítási ünnep. A hétfő reggeli sorakozónál osztályaink közös éneklés és szavalás kíséretében megtöltötték az ünnepséget jelképező kereket. Szerdán minden osztály egy asztalt díszít fel őszi terményekkel és termésekkel, a kiállítást csütörtökön megtekinthetik iskolánk “D” épületének alsó folyosóján.

SZMK gyűlés

Iskolánk szülői munkaközössége idei első  gyűlését  2017. szeptember 18-án hétfőn 17:30-kor tartja, a főépületben lévő tanári szobában. Minden kedves SZMK tagot szeretettel várunk!

Szülők akadémiájaIskolapszichológus

Iskolánk pszichológusnője, Peltzer Zsuzsa csütörtökönként 16-17 óráig szeretettel várja tanulóink szüleit, családját egy kötetlen beszélgetésre, igény szerint tanácsadásra a “D” épületben, a 6. osztály tantermében.

Ebédbefizetés  2017. október hónapra a Polgármesteri Hivatalban:

ebéd


szeptember 25. hétfő              09:00-11:30 és 13:00– 16:00.

szeptember 27. szerda           09:00-11:30 és 13:00– 15:30.

Kérjük olvassák el a Polgármesteri Hivatal tájékoztatóját!

Határtalanul

HatártalanulIskolánk először ebben az évben pályázott a “Határtalanul” programra, aminek egyik nyerteseként 7. osztályos tanulóink az állam támogatásával 5 napos osztálykiránduláson vesznek részt Erdély magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról. Az Arany János emlékév kapcsán a gyerekek felkersik a költő szülőházát is. A kirándulás ideje szeptember 25-29., diákjainkat Alvincz Anett és Mesics Zsuzsa tanárnők kísérik.

Időkép

Időkép

Örömmel tudatjuk, hogy iskolánk webkamerájáról figyelhetik Pomáz időjárását az idokep.hu -n! Az aktuális pomázi időjárást, égboltot megtekinthetik    ITT>>>

Vár minket az új tanév!

Évnyitós kép

Szeretettel várunk minden kis diákunkat megszépült iskolánk falai közé 2017/2018. tanévben is!

Tanévnyitó:      2017. szeptember 1. (péntek) 8:00

Az első tanítási nap programja:
1. óra      tanévnyitó ünnepség
2-4. óra  osztályfőnöki órák (év eleji feladatok, tankönyvosztás)
12 órától ebéd,
ezzel az első tanítási nap véget ér.
A felső tagozatosok ebéd után hazamehetnek, az alsó tagozaton igény szerint 12 óra után ügyeletet tartunk.

Információk a nyári szünetre

Ügyelet az irodában július 5., 19., augusztus 2., 16. szerdákon 9:00-13:00.

Javító vizsga konzultációk augusztus 2., 22. 8:00.

Javító vizsga augusztus 29. 8:00.

Tanszerlisták a 2017/2018.        1.évf.        2.évf.        3.évf.        4.évf.
                                                    5.évf.        6.évf.        7.évf.        8.évf.

_________________________________________________________________________


Erzsébet kalandtábor
 június 26-30.

Erzsébet_L28 kalandvágyó táborozónk Lívia néni és Erika néni kíséretében jártak a leányfalusi strandon, túráztak a Pilisben, meglátogatták a Visegrádi Várat, nyári boboztak, múzeumpedagógiai programon vettek részt az Aquincum Múzeumban, majd a tábor zárásaként a német nemzetiség mindennapjaiba tekintettek be a Szentendrei Skanzenben. A táborban a gyerekek és a pedagógusok is nagyon jól érezték magukat!

_________________________________________________________________________