2014.08.22.

Beszámolók_2014_nyár

Vakáció napközis tábor

 Iskolánkban ötödik éve szervezem a VAKÁCIÓ napközis tábort. Június 23-27-ig 21 alsó tagozatos gyermekkel töltöttünk együtt egy kellemes hetet. Ellátogattunk a Tropicariumba, ahol az óceánok és tengerek élővilágát figyelhettük meg.

Ági3

Hagyományainkhoz híven a Margit-szigeti bringóhintózás is a programok között volt.

A Babilon Centerben a bolygókról szereztünk ismereteket, majd egy képzeletbeli űrrepülést játszhattunk el. A szentendrei Tömegközlekedési Múzeumban sok régi vonatot, mozdonyt és villamost tekinthettünk meg belülről is.

Ági1Ági2

A hét legizgalmasabb programja a solymári    Ördöglyuk barlangtúra volt. 40 m-rel a Föld alatt, fejlámpával, védő sisakban kúsztunk-másztunk a mélyben.Vékony hasadékokon keresztül, létrán le és fel, láncokba kapaszkodva tettük meg a két és fél órás túrát. A két barlangász vezetőnk nagyon szakavatott és türelmes volt. Mindenki élvezte ezt a nem mindennapi túrát.  A délutánt kézműveskedéssel, játékkal töltöttük

Jövőre is várjuk tanulóinkat szeretettel:        Koncz Dezsőné                                                                                                                        Pomázi Német Nemzetiségi Ált. Isk.

 

 Német honismereti tábor

 Német honismereti táborunkban 22 tanuló ismerkedett a régi idők emlékeivel, próbálta megérezni, milyen volt az élet 100 – 200 évvel ezelőtt, hogyan teltek az itt élő németeknek a munkás hétköznapok. Meglátogattuk a budakalászi, a csobánkai, a dunabogdányi, a pilisborosjenői tájházakat. Mindenhol nagyon kedvesen fogadtak minket, sokat meséltek a múltról, így a hét végére már nem jelentett gondot a gyerekeknek felismerni egy tarkedlisütőt, vagy mángorlót, szilkét vagy krumplinyomót, megkülönböztetni a szenes vasalót a köves vasalótól. A környék éttermeiben elfogyasztott finom ebéd után másfajta szórakozás következett. Strandolás Leányfalun, kirándulás a Szurdok völgyében, bobozás Visegrádon. Egy egész napot töltöttünk a Szentendrei Skanzenben, ahol a kisalföldi német házak és melléképületek megismerésén túl utaztunk a kisvasúttal, kenyeret sütöttünk. A kovászos tésztát a gyerekek maguk dagasztották, sütötték, majd ették meg. Ezen a napon külön kérésre, hozott recept alapján autentikus sváb ebédet készítettek nekünk a Jászárokszállási Fogadóban, olyan ételekkel, ami a régi gyerekek kedvence volt.

Játszótér1Nem maradhatott el az élmények nyelvi feldolgozása sem, valamint tovább emelte a hangulatot a minden napos népdaltanulás is. A hét élményeiből a gyerekek kreatív naplót készítettek, amit később nézegethetnek, vagy honismereti órákon felhasználhatnak.

 

Melcher Róbert személyszállító vállalkozónak gondoskodott a kedvezményes, pontos, jó hangulatú fuvarozásról.

A tábort a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül a Németországi Szövetségi Köztársaság jelentősen támogatta, így a szülőknek mindössze 10000 forint önrészt kellett vállalniuk az egész hetes program és ellátás költségeiből.

Balog Ilona

Pomázi Német Nemzetiségi Ált. Isk.