2013.05.23.

2013. május

Májusi hírek a német iskolából

Május 2-án iskolánk összes tanulója megnézte a Dzsungel könyve című zenés darabot a TWMI előadásában. Mindenkinek nagyon tetszett a színvonalas bemutató. Gratulálunk és köszönjük!

Május 7-én megtartottuk szokásos tavaszi papírgyűjtésünket. A gyerekek lelkesen gyűjtötték a papír hulladékot, összesen 7060 kilogrammot. Ezért 155 ezer forintot kaptunk.  A pénz egy részét a diákönkormányzat fogja elhasználni a gyereknapi rendezvényen. A többit megkapták az osztályok, és az év végi programokra fordítják.

Papírgyűjtés Papírgyűjtés2

Május 9-én a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetbe látogatott 20 tanuló. Köszönjük segítségét Törökné Sinka Mariann, anyukának.

“Látogatás a Geofizikai Intézetben

Május 9-én a Magyar Földtani és Geofizikai intézetben jártunk. Az intézet nyílt napot tartott az érdeklődőknek, amiről Török Bence ott dolgozó anyukája értesített minket. 20-an voltunk Polyák Marika néni és Szabó Éva néni kíséretében.Megérkezésünkkor a hatalmas kastélyszerű épületet pillantottuk meg először.Mikor odaérkeztünk, már tartott egy előadás, aminek témája az őskor bemutatása volt. Kaptunk egy kérdőívet, amit kitöltöttünk, és a látogatás végén leadtunk.Két csoportban dolgoztunk, a Pomáz-1-ben és a Pomáz-2-ben. Előzetesen kiválasztottuk azokat az előadásokat, ami minket a legjobban érdekelt. Ezek a következők voltak:

  • Kercsmár Zsolt: Kővé vált földrengések
  • Török István: Földrengéshullámok igába hajtása
  • Bodor Emese: A Kárpát-medencei dínók világa
  • Tildy Péter: Ne csak nézz, láss is a lábad alá!
  • Orosz László: Geoinformatika
  • Vadász Gergely: A Föld mint változó mágnes – a mágneses kanáltól az űrszondáig

Az előadásokon rengeteg érdekes dolgot mutattak be és próbálhattunk ki. Többek között láttunk dinoszaurusz csontokat és fogat, makett vulkánkitörést, földrengésmérőt, amit ki is próbálhattunk.A program végén a kérdőív leadása után mindenkit finomságokkal vártak, pogácsával, üdítővel, sportszelettel.2 órakor élményekkel telten indultunk haza. Útközben nem győztük megbeszélni a rengeteg új dolgot, amit megtudtunk. Például ki tudta, hogy van olyan dinoszaurusz, hogy Hungaroszaurusz Tormai? Vagy, hogy a dinoszauruszok nem ehettek füvet, mert még nem létezett? És azt, hogy az iránytű nem pont északra mutat?Reméljük máskor is elmehetünk a Geofizikai Intézetbe! Köszönjük Sziráki Mariann koordinátornak előadásaink szervezést!  Perger Lóránt (6.o.) és Horváth Erika (7.o.)”

Május 14-én az egészséges életmód jegyében MÜZLI-NAPot tartottunk. A gyerekek kistállal, kanállal érkeztek az iskolába, és finom müzli reggelit kaptak. A rendezvényhez anyagi támogatást nyújtott a SÓBARLANG Pomáz és a MÜZLI OUTLET.

Májusi programjaink között szerepel még a 31-re szervezett NEMZETISÉGI NAP. Meghívott előadó Szigetiné dr. Tóth Judit néprajzkutató, muzeológus.

A tervezett program: Farsangtól Úrnapig című előadás, utána beszélgetés az előadóval. A tanulók kulturális bemutatója népzenével, néptánccal, közösen énekelt népdalcsokorral. A német nyelvű bábcsoport bemutatója Becze Ákosné, Éva néni vezetésével.